Minister Ollongren houdt Burgemeester Dales Lezing 2018

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren verzorgt op vrijdag 2 februari 2018 de 21ste Burgemeester Dales Lezing in het stadhuis van Nijmegen. Tijdens die avond wordt ook de Burgemeester Dales Prijs uitgereikt. Wie de prijs krijgt, wordt in januari bekend gemaakt.

Lezing en prijs zijn genoemd naar voormalig minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Nijmegen Ien Dales (1931-1994). Zij maakte zich in die functies sterk voor anti-discriminatiemaatregelen en -wetgeving. De Stichting Burgemeester Dales Lezing en COC Regio Nijmegen organiseren de bijeenkomst.

De lezing geeft prominenten uit de samenleving gelegenheid zich uit te laten over het non-discriminatiebeginsel, zoals dat is verwoord in artikel 1 van de Grondwet. De lezing werd eerder uitgesproken door onder andere Ed d’Hondt, Thom de Graaf, Anil Ramdas, Jan Pronk, Inez Weski, Afshin Ellian, Ed van Thijn, Alexander Pechtold, Lilianne Ploumen, Agnes Jongerius, Fatima Elatik, Atzo Nicolaï, Alex Brenninkmeijer, Jetta Klijnsma, Abdelkader Benali, Femke Halsema en Gerard Spong.

De Burgemeester Dales Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. Hij is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van COC Nijmegen in 1996. Daarmee is het geen prijs die zich specifiek richt op ‘de roze gemeenschap’. Dat blijkt uit de lijst van laureaten van de afgelopen jaren. De prijs is dan ook bedoeld ter ondersteuning van mensen en organisaties die zich belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, de gelijke behandeling van achtergestelde groepen of de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord.

Lezing en prijsuitreiking zijn vrij toegankelijk. De bijeenkomst begint om 20.00 uur met koffie en ontvangst in het stadhuis. De lezing start om 20.30 uur. Naast de lezing staan de uitreiking van de Dalesprijs en een optreden van singer-songwriter Aniek Maren op het programma.

Om zeker te zijn van een plek is het verstandig om op tijd aanwezig te zijn. De avond eindigt rond 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten tijdens de borrel.

Zie voor alle informatie over lezing en prijs: www.daleslezing.nl

Over de spreker

Drs. K.H. (Kajsa) Ollongren begon haar loopbaan bij het ministerie van Economische Zaken. In 2001 werd zij daar directeur Europese Integratie en in 2005 ook plaatsvervangend directeur-generaal Economische Politiek. In 2007 werd Ollongren plaatsvervangend secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken en in 2011 secretaris-generaal.

Van 2014 tot oktober 2017 was Ollongren locoburgemeester en wethouder voor D66 in Amsterdam, met de portefeuilles Economie, Lucht- en Zeehaven, Monumenten, Kunst en Cultuur, Lokale Media, Deelnemingen en Stadsdeel Centrum.

Op 26 oktober 2017 is Kajsa Ollongren benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, tevens viceminister-president van het kabinet-Rutte III.

Zij was tevens lid van de Raad van Advies van de internationale bacheloropleiding Philosophy, Politics & Economics, Vrije Universiteit Amsterdam, lid van het curatorium VNO-NCW, lid van de Raad van Advies Marker Wadden, Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat en lid van het bestuur van het Els Borst Netwerk.

In de afgelopen jaren werd Ollongren door onder meer de Volkskrant en Opzij uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen van Nederland.